De diagnose

Gisterenmiddag (3-1-2013) ben ik voor de eerste keer bij de hematoloog geweest. Ik had haar al een keer gezien, maar dat was terwijl ik aan allerlei toeters en bellen op de operatietafel lag en zij een operatiepakje aanhad. Dit was dus onze eerste echte ontmoeting. Laten we haar dr. Grey noemen.

Dr. Grey had de diagnose voor me: klassiek Hodgkin Lymfoom Stadium IIA/favorable. Dat is heel mooi nieuws! 

In mijn geval zijn er twee lymfklierstations aangedaan: bij m'n sleutelbeen en achter m'n borstbeen. In totaal zijn er nu 4 vergrote lymfklieren te zien. Samen met de arts heb ik gekeken naar mijn eigen CT-scan. De grootte van de lymfklieren zijn te vergelijken met een groot ei, twee dadels en een stukje chocolade. Bizar toch?

Laat ik verder uitleggen wat dit nou precies betekent. Want nu begrijpen alleen medisch geschoolden en informatiejunks wat ik bedoel.
Hoe dit wordt behandeld is terug te lezen onder de behandeling


Diagnostisch proces
Op basis van de cytologische punctie (waar ze met een naald cellen weghalen uit de aangedane klier) hebben ze in mijn geval al kunnen vaststellen dat het een klassiek Hodgkinlymfoom is. Vervolgens hebben ze dit nogmaals bevestigd via weefselonderzoek. Vervolgens zijn er nog een aantal aanvullende onderzoeken gedaan om vast te stellen hoe ver de ziekte zich heeft uitgebreid.
Karakteristiek voor het Hodgkin-lymfoom zijn de Reed-Sternberg
(RS) cellen. RS cellen zijn groot met twee of meer gelobde kernen
(de zogenaamde "uilenogen")

Dit bestond uit:
  • algemeen lichamelijk onderzoek;
  • CT-scan van de hals, borstkas en buik
  • PET-CT-scan
  • beenmergonderzoek
Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek wordt vastgesteld in welke fase de ziekte zich bevindt, ook wel stadiëring van de ziekte genoemd. Deze stadiëring is van belang voor het maken van een behandelplan en het opmaken van een prognose.

Stadiumbepaling

Er worden bij Hodgkin-lymfoom vier stadia onderscheiden:

Stadium I
Er is sprake van een stadium I als de ziekte zich beperkt tot één lymfkliergebied, bijvoorbeeld alleen lymfeklieren in de hals.

Stadium II
Er wordt gesproken van stadium II als de ziekte zich uitstrekt tot meerdere lymfkliergebieden, maar wèl aan één kant van het middenrif. Dit zijn bijvoorbeeld alleen de klieren in de hals en oksels, maar niet in de buik en de liezen of andersom.

Stadium III
De ziekte bevindt zich in stadium III als er aan beiden kanten van het middenrif aangetaste lymfkliergebieden zijn, bijvoorbeeld lymfeklieren in de hals, oksel en liezen

Stadium IV
Er is sprake van een stadium IV ziekte als de ziekte zich diffuus heeft verspreid naar organen die niet tot de lymfeklierstations horen, zoals de longen of lever. Ook bij afwijkingen in het beenmerg wordt gesproken van stadium IV

B-Symptomen

In aanvulling op deze stadia, is de grootte en de locatie van de tumor van belang en het vóórkomen van de zogenaamde B-symptomen:
  • onverklaarbare koorts boven 38 graden Celsius gedurende meer dan een week
  • onvrijwillig gewichtsverlies van meer dan 10% in 6 maanden
  • overmatig nachtelijke transpiratie

Favorable/Unfavorable

Voor patiënten met een stadium I of II Hodgkin-lymfoom wordt een indeling gemaakt in twee groepen: "favorable" (gunstig) en "unfavorable" (ongunstig) op basis van 4 prognostische factoren:

Favorable
  • leeftijd jonger dan 50 jaar èn
  • geen B symptomen (+ BSE lager dan 50 mm/uur) òf wel B-symptomen (+ BSE lager dan 30 mm/uur)*
  • 3  of minder lymfestations betrokken èn 
  • MT ratio kleiner dan 0.35 **
Unfavorable
  • leeftijd 50 jaar of ouder òf
  • wel B symptomen òf
  • 4 of meer lymfestations betrokken òf 
  • MT ratio groter dan 0.3
* BSE = de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen. Deze is is afhankelijk van de eiwitsamenstelling van het bloedplasma en kan een indicatie geven van het bestaan van een infectie.
** mediastinum-thorax ratio =  de diameter van het mediastinum (ruimte tussen de longen) gedeeld door de diameter van de borstkas (op basis van een röntgenfoto)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...